HASTANEMİZ REFAKATÇİ KURALLARI
Refakatçilerin aşağıda listelenen sağlık tesisi kurallarına uymaları gerekmektedir;
Ø Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenir ve refakatçi bir kişi ile sınırlıdır.
Ø Hekimin lüzumlu gördüğü hastalar için refakatçi kalınmasına izin verilir ve refakatçi kartı düzenlenir.
Ø Refakatçi, refakatçi kartını sağlık tesisinde kaldığı sürece taşımak zorundadır.
Ø Her hastanın yanında en fazla 1 refakatçi bulunabilir, birden fazla refakatçiye (hastanın kliniğine göre)hekim onayı ile izin verilir.
Ø Refakatçinin erkek veya bayan olmasına hastanın ve servisin durumuna göre karar verilir.
Ø Refakatçinin sağlık tesisinin tüm kurallarına uyması beklenmektedir.
Ø Refakatçinin kendine ait getirmiş oldukları eşyaları klinikte gösterilen dolaplara yerleştirmesi gerekmektedir.
Ø Sağlık tesisinde sabah kahvaltısı 06:00-07:00 Öğle Yemeği 12.00-13.00 Akşam Yemeği 18.00-19.00 saatinden itibaren odanızda verilmektedir.
Ø Refakatçi kendileri için ayrılmış bulunan refakatçi koltuğunu kullanmalıdır.
Ø Refakatçinin, hastanın güvenliği açısından doktor ve hemşirelerin bilgisi dışında her hangi bir uygulamada bulunması yasaktır.
Ø Hemşirelerce verilen hasta bakım eğitimi kurallarına uyulmalıdır. (El hijyeni, düşme riski eğitimi vb.)
Ø Refakatçi kendi hastasının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemesi gerekmektedir.
Ø Refakatçi hastasının yanından ayrılacağı durumda ve refakatçi değişimlerinde hemşireye haber vermelidir.
Ø Refakatçi güvenlik açısından hasta ve kendi yanında fazla para veya değerli eşya bulundurmamalıdır.
Ø Refakatçinin, hastasına huzurlu bir ortam sağlayabilmek için, hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması gerekmektedir. Ayrıca hastanın kaldığı odada bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması, doktor vizite saatlerinde ve saat 22.00 den sonra kapatılması gerekmektedir.
Ø Refakatçi ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastalarını sağlık tesisi dışına çıkarmamalı ve yatağını değiştirmemelidir.
Ø Refakatçi, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir müdahalede bulunmamalı, yiyecek, içecek vermemelidir.
Ø Refakatçi sağlık tesisi içinde tütün ve alkol kullanmamalıdır.
Ø Refakatçi hasta odası, banyo ve tuvaletleri mümkün olduğunca temiz kullanmaya dikkat etmelidir.
Ø Refakatçi, refakat kartları ile sağlık tesisinin yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeden yararlanmalıdır.
Ø Hastanız ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda derhal hemşireyi durumdan haberdar etmeniz gerekmektedir.
Ø Sağlık tesisi içindeki uyarı ve ikaz levhalarına uymanız, teknik bir problemle karşılaşıldığında servis sorumlu hemşiresine haber vermeniz gerekmektedir.
Ø Acil bir durum olmaması halinde doktor vizite saatinde hastanızın durumunu takip ve bilgi alma açısından odanızdan görevliye haber vermeden ayrılmayınız.
Ø Çocuk hastalar odada ya da yatağında tek başına bırakılmamalıdır.
Ø Tanımadığınız kişilerden yardım kabul etmeyiniz.
Ø Kullandığımız yemek tabaklarını odalarda bekletmeyiniz atık alanına bırakınız.
Ø Hastane yönetiminin belirlediği Hastanemiz genel alanlarında Hasta Ve Hasta Yakınlarımız İçin Ziyaret Kurallarımız belirlenmiştir. Ayrıca internet sayfası, broşür vs. gibi araçlar ile hasta ve hasta yakını bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
Ø Hastanemizden almış olduğunuz hizmetlerimizle ilgili olarak; öneri ve görüşlerinizi WEB sayfamızda bulunan iletişim sekmesinin altındaki öneri ve şikâyet kutusu bölümüne, öneri görüş formlarımızla Öneri ve görüş kutularına veya Hasta Hakları Birimine şahsen yapabilirsiniz.
ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARINDA REFAKATÇİ UYGULAMALARI
Ø Terminal dönem hastalar, Geriatri hastaları, Engelli hastalarda yattıkları bölüm ve hekim isteğine göre düzenlenir.
Ø Bu dönemde hastanın, fiziksel ve duygusal bakımının yanı sıra, hastanın ailesi ve yakınlarının da desteğe gereksinimleri olduğu unutulmamalıdır.
Ø Ailelerin hastanın bakımına katılması, hastanın yanında kalmasının ve rutin bakıma yardım etmesinin sağlanması yaşadıklarına yardımcı olabilir.
Ø Hastaların temiz ve uygun pozisyona getirilerek aileye gösterilmesi, hem aileyi rahatlatacak, hem de hastaları için yapılabilecek her şeyin sağlık personelince yapıldığını bilmelerini sağlayacaktır. Ailenin hastalığı kabullenmesine yardım etmek, yanlarında kalmak ve gerekirse rahatlatıcı sözlerle desteklemek yardım edici olabilmektedir.
Ø Hasta bakım ekibi tarafından hastalarının bakımında aile üyelerinin bakımın neresinde, hangi konularda ve nasıl yer alacağını belirlenerek bakıma katılımları sağlanır.
Ø Kronik hastası olan aile üyeleri hastaları hastaneye yattığında yardım almaya ve ekiple işbirliğine hazırdır.
Ø Hasta bireyin hastane ortamına uyumunu sağlama ve taburculuk sonrası döneme ilişkin hasta yakınlarını destekleme açısından aile üyelerinin hastanede bakıma katılmasının önemi oldukça fazladır.
Ø Günübirlik işlem hastaları genel olarak refakatçi bulundurulmaz ancak hastanın kliniğine bağlı olarak hekim isteğiyle refakatçi bulundurulabilir.
Ø Kronik hastalıklarda bakımında aile üyeleri dahil bütün kişiler hastanın psikososyal çevresini etkilediğinden hastaya yardımcı olabilecek aile üyelerinin de bakıma katılması psikolojik açıdan önemli olmasının yanı sıra; yemek yeme, pozisyon değiştirme gibi durumlarda hastaya yardımcı olmaları hastaların bağımsızlığını kazanmasına olanak sağlar.
Ø Hastaların bakımının uzun süreli, karmaşık ve önceden tahmin edilemeyen sonuçlarının olmasından dolayı hasta ve ailesinin desteklenmesinin gerekliliği ön plana çıkar.
Ø Aile üyelerinin yardımcı olmada çaresizlik hissetmiş olmaları nedeniyle destek gereksinimleri olabilir
Ø Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda enfeksiyon kontrol komitesi, hekim isteği doğrultusunda refakatçi bulundurulabilir. Koruyucu izolasyon önlemi olarak hasta tek kişilik odaya alınmalıdır. Hastanın kliniğine uygun olarak alınan izolasyon önlemleri hakkında hasta ve yakını bilgilendirilir.
Ø Koruyucu ekipman kullanımı, el hijyeni, ziyaret kuralları, odaya giriş çıkışın kısıtlı olduğu konularında refakatçiye eğitim verilir. Eğitimin sürekliliği sağlanmalı bilgi aktarımı yapılması sağlanmalıdır. Oda içinde refakatçi cerrahi maske takmalıdır. Refakatçide bulaşıcı bir enfeksiyon olmamalıdır.
Ø Adli vakalarda Yatırılarak tedavileri yapılan hükümlü ve tutukluların yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi hâlinde, eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu, bunların olmaması hâlinde Cumhuriyet Başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulundurulabilecektir.
Ø Refakatçilerin uyku ve dinlenme, sosyal gereksinimler, beslenme, ibadet, hijyenvb konularda bilgilendirilir ve gereksinimlerinin karşılanması sağlanır.
Ø Hastanın bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında sağlık personeli tarafından destek sağlanır. Palyatif bakım hastalarında refakatçiler bakımlarla ilgili bilgi ve eğitim alıp kayıt edilir,bakımda rol alması sağlanır.
ZİYARETÇİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Ø Ziyaret saatleri Öğlen : 13:00-14:00 Akşam : 19:00-20:00 arasındadır.
Ø Hastane yönetiminin belirlediği hasta ziyareti kuralları kapsamında belirlenmiş ziyaret saat aralıklarında yapılacaktır.
Ø Ziyaretçilerin yanlarında getirmiş oldukları her türlü eşya gerek görülmesi durumunda hasta ve çalışan güvenliği gerekçesiyle aranabilir uygun görülmeyen eşyaların servislere çıkarılmasına izin verilmeyecektir.
Ø Hasta ziyareti esaslarına uyulması kontrolü; servis çalışanları, sağlık tesisi güvenlik görevlisi ve nöbetçi memur kontrolündedir.
Ø Sağlık tesisimizde enfeksiyon riski ve çocukların olumsuz olarak etkilenmemesi için 12 yaşın altındaki çocukların hasta ziyaretinde bulunmamaları gerekmektedir.
Ø Bir hasta için aynı anda ikiden fazla ziyaretçi alınmamakta olup, hasta ziyaretleri 15 dakikadan fazla olmamalıdır. Aynı hasta için aynı anda ikiden fazla ziyaretçi hastanızın sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden ziyaretçi sayısına ve süresine dikkat ediniz.
Ø Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, aynı odada kalan diğer hastalara da herhangi bir gıda verilmemeli, servise yiyecek getirilmemelidir.
Ø Enfeksiyon kapma riskine karşı ziyaretçilerin hastaya ait eşyaları kullanmaması, hasta yataklarına oturmaması gerekmektedir.
Ø Nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıkların varlığında hasta ziyareti sakıncalı olmaktadır.
Ø Hastalarımızı enfeksiyondan korumak amacıyla hasta odalarına topraklı çiçek kabul edilmemektedir.
Ø Hasta odalarında bulunan tuvalet, duş, bardak gibi hastaya ait alanların / eşyaların kullanılmaması gerekmektedir.
Ø Hasta ziyaretçilerinin tuvalet ve lavabo ihtiyacını gidermek için, genel kullanıma açık tuvalet ve lavaboları kullanması gerekmektedir.
Ø Ziyaret öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır.
Ø Hastalarımızın tedavi ve muayene işlemleri sırasında ziyaretçilerin odadan çıkarak hasta mahremiyetine özen göstermesi beklenmektedir.
Ø Hastalarımızın ziyareti tıbbi nedenlerle hekimi tarafından yasaklandıysa ziyaret konusunda ısrar edilmemesi gerekmektedir.
Ø Ziyaretçilerimizin sağlık tesisi kapalı alanı içerisinde sigara içmesi kesinlikle yasaktır.
Ø Hasta ziyareti esnasında gürültü yapılmamalı ve yüksek sesle konuşulmamalıdır.
Ø Hastalara ait tıbbi cihazlara dokunulmamalıdır.
Ø Hasta ve hasta yakınlarına daha iyi hizmet verilebilmesi için sağlık tesisi ile ilgili görüş ve önerilerinizi “öneri görüş” kutularına bırakabilirsiniz.
Ø Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
6.6.3. TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ZİYARETLERİ
Ø Herhangi bir sıhhi ve tıbbi sakınca olmadıkça kurumlara yatan tutuklu ve hükümlüler Cezaevi Yönetmeliğine uygun olarak haftada bir gün 10 dakika ziyaret edilebilirler. Bu ziyaret saatinde cezaevinden lüzumuna göre erkek veya kadın bir memur veya gardiyan kuruma gelerek ziyaretçileri görür, üzerlerini arar ve ziyarete izin verir.
Ø Sağlık tesisi yönetimini, tutuklu ve hükümlüleri ve gelen ziyaretçileri seçme ve araştırma yönünden sorumlu tutulmaz. Bunun sorumluluğu cezaevi görevlisine aittir.
Ø Hastanemizde yatarak tedavi gören hükümlü ve tutuklular tedaviyi yapan hekimin uygun görmesi ve Cumhuriyet Başsavcılığının izni ile iç güvenlik görevlilerinin nezaretinde ziyaret edilebilecektir.
6.6.4.ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARINDA HASTA ZİYARETİ
Ø Özellikli hasta grupları için ziyaret edilen hastalar; izolasyona alınan (bulaş riski olan hastalar , bağışıklık sistemi düşük yada bozuk hastalar ,kanser tedavisi alan, steroid tedavisi alan ,doktorun ziyarette sakınca gördüğü hastalar ziyaret edilmemelidir.
Ø Özellikli hasta gruplarının bulunduğu bölümlerde refakatçi ve ziyaretçi kuralları ilgili bölüm enfeksiyon kontrol talimatınca klinik tarafından belirlenir.(Örnek;Covid-19 Servis Enfeksiyon Kontrol Talimatı )
6.6.5.ÇOCUK HASTALARDA KARDEŞ VE ARKADAŞ ZİYARET KURALLARI
Bulaşıcı enfeksiyon durumu olan ve enfeksiyon kaynağı riski taşıyan çocuk/kardeş ziyaretçilerin yataklı hasta servislerine girişine izin verilmemektedir. Ayrıca ziyaret edilecek hastanın izolasyonendikasyonu olup olmadığı göz önüne alınarak;
Ø En az bir yetişkin refakatinde 15 dakikayı geçmeyecek şekilde ziyarette bulunabilirler<16 yaş tüm ziyaretçi çocuklardan ziyaret süresince eşlik eden ebeveyn ya da erişkinler sorumludur.
Ø Ziyaretçi çocukların girişte el hijyeni sağlandıktan sonra üniteye girmesine izin verilir.
Ø Herhangi bir salgın durumunda (toplum/hastane kaynaklı) Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve/veya servis sorumlusu tarafından ziyaretler yasaklanabilir veya ziyaret saatlerinde değişiklik yapılabilir.
7. İLGİLİ DOKÜMANLAR:
Ø Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği
Ø 4207 Sayılı Ürünleri Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun